Skip to main content

Some Thoughts About The Future When You’re 23

First of all, I'm writing this just to improve my English. I have poor skill when it comes to write in english which is not my mother tongue. So pardon me when later you’ll find I messed up with grammar or inconsistency to stick with english. And you can go away if you don’t really interested with me, because mostly it’s just my rant about being 23 in some aspects of my life. Okay here we go.



1. Friendship
When I am young, I take friends for granted because I think they will always be there. Then all of sudden, when you hit 23, everybody’s gone, some have moved, some have married, everyone is busy and the crowd of potensial friends by which I’ve always been surrounded has evaporated. People not only become busier than they used to be, but they also become not open.

The flexibility of youth, the eager of new experience, the desire of meeting new people seemed draining away. We can’t just met someone and dive right away into a friendship. I am aware that the older you get, friends become harder to come by.

True friendship, sometimes we think means unconditional support and acceptance. The true friend validates your feeling, takes your side in every argument, feels sad for you when you’re sad, helps you to feel good, and never judge you. But in the meantime I grow up, I gain a new perspective in understanding friendship that I built with them. I learned that being happy means being a better person and becoming a better person means having my mistakes pointed out to me in a way that I can’t ignore. Yes, true friends want you to be happy. They don’t shield you from mistakes, they will tell you about them.

As I get older, I also realize that friends come and go for whatever reasons. It doesn't mean the friendship had any less value. I accept the temporary nature of friends for what it is. Time is no indicator. Perhaps some of my childhood friends were more a matter of circumstance, and the close buddies I've only known for 5 years are the ones I consciously chose. If a friendship lasts a lifetime, that's great. But if it doesn't, then be grateful for the good times shared and move on.

I believe almost my friends have the same experience. I also believe that we enjoyed every part of it. Of course people come and go in our life, but don’t worry because sometimes we make our family our friends, but also we make our friends our family.


2. Education
Actually, time and time I've seen how a degree not really add anything to a person's outlook and their personal qualities. I know that some of my friends went to college not because they have a burning desire to learn. Or is it because they love science, law, or economics? Nope. Sometimes it's like marriage. “I'm doing this without question because it's what everyone else does, and it is what is expected from me. Lagian, nanti apa kata saudara dan tetangga kalau ngga...”

However, it would be good if I had some direction. I know what I want to achieve in life. I know what I want to do. Right now, maybe I don’t know if I want to work in place that require a higher degree. But I know one thing, I want to pursue my master so I can memuaskan gairah intelektual. You know a famous words from Francis Bacon “Knowledge is power.” Yeah that’s where gairah intelektual comes from.

3. Marriage
Occasionally, I ever decided that I never wanted to get married. But it was more out of the awesome thought of being a lone wolf; that girl who rides off into the sunset with no attachments. In my late teens, I had some relationships, and I enjoyed it while it lasted. But nowadays I don’t really feel the need of relationship in a romantic way. And if I will start a relationship, it would be a serious one.

As far as I can see, some people have an emotional void to fill. Some people are terrified of solitude. Some people feel incomplete without another person. Some people's self-worth and happiness and miseries are all in the matter of relationships and marriage. And there are also people who couldn't care less. Now I can include myself into the last one.

Honestly speaking, some of my circle friend keep speaking about being marriage. The talk usually involved “Susah ya menemukan orang yang tepat.”  From that, I can see that they assumed they made a lot of effort to meet the right person. I supposed that they will naively think ‘happily ever after’ happen after the wedding. It ever come across my mind after the wedding, you will wake up to a man/woman you chose, only to realize that you will wake up to the same man/woman for the next 50 years and you start seeing whatever it is in her/him that you didn’t see before.

I noticed that people who rush relationship (as opposed to letting it grow naturally), show off acts of kindness, and make it a point to show how much they care tend to be neurotic, needy, and socially inept. Not only are these types potential emotional time bombs, often times they are just plain not nice people in the long run. So, the problem with most of relationship is sometimes we don’t really preparing our heart to face all of the craps of being marriage instead we’re feverishly find the right one.

Let the thought of marriage alone, it can change in the future. Because my mother ever said that marriage isn't an achievement, it isn't an obligation, it's simply a choice, and it will comes to you when you’re ready. Maybe I should ask her if she regret it or not later.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Frankly, I hate thinking of myself as growing older, it's probably more appropriate for me to see myself as leveling up. And if you ask me what the best thing about getting older, it’s finally have the guts to ignore bullshit and not feel bad about it.

Comments

  1. The left words, i think i couldn't agree anymore. Become adult means more bullsh*t, more ignorance, more pressure. But somehow, everyone will be older, and adult just one step to go there. Must find hope,

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

10 Lagu #RekomendasiAang

Postingan kali ini akan terasa mudah karena saya suka mendengarkan lagu dan saat bosan melanda yang saya lakukan adalah update tentang musik. Lagu ini mungkin mood-nya akan terasa berlainan satu sama lain, tapi percayalah lagu ini menurut saya sangat menarik, entah itu musiknya atau liriknya. Jadi hari ini, kalau kuota melimpah, kenalilah saya lebih dekat dengan mendengarkan apa yang pernah saya dengarkan. Niscaya waktumu terbuang percuma. Tapi setidaknya kamu tahu apa yang aku sukai. Dan mungkin kelak kamu bisa berbagi tentang apa yang menurutmu aku akan menyukainya juga. Cekidot! 1. ONE OK ROCk – Stand Up Fit In  Video dari lagu ini mengingatkan saya pada encek-encek yang jago kimia, dan makanannya sebenernya enak. Tapi masih dinyinyirin warga so penting. Liriknya anak SMA banget sih, merasa kalau diri sendiri ga bisa ‘fit in’, terus dengan mata penuh tanya dan kejengahan, si encek mulai beradaptasi jadi encek amerikan. Sampe durhaka kepada umi dan abi, jadi aja

Dirasakan Kuat

Jujur saja aku tidak tahu apa yang harus aku tulis hari ini, karena sepanjang hari aku terlalu sibuk sehingga tidak sempat untuk meluangkan waktu untuk menulis secara khusus. Ketika aku menulis ini, waktu sudah menunjukkan pukul 11 malam. Hmm. Seringkali waktu berlalu begitu saja hingga aku lupa apa saja yang telah terjadi dalam sehari. Oiya tema postingan kali ini adalah “something for which you feel strongly” . Menurutmu ini maksudnya apa sih? Apakah maksudnya itu hal-hal yang aku merasakan keterikatan yang kuat? Kok aku nangkep nya begitu ya.. Kalau salah tolong dikoreksi di kolom komentar ya! (Ciyaaa, ala yucuber deh jadinya) Aku tidak bisa berpikir dengan jernih apa sesungguhnya hal yang membuatku merasakan keterikatan yang kuat. Bagaimana kalau kita membicarakan tentang hal apa yang dirasakan secara kuat oleh Ohwada-Sensei? Random sekali aang ini ya -__- Ini karena aku tidak begitu tertarik pada apapun, itulah jalan ninjaku. Jadi mari berkenalan sedikit ten

Sebuah Keresahan Bersama

Katanya kaum millennials memiliki kesamaan, rentang tahun kelahiran yang sama sehingga menyebabkan kondisi saat dibesarkan sama, lantas berakibat pada persamaan masalah yang dihadapi. Contoh: Meski telah lulus masih menjadi beban orangtua. Meski sukuk laris dibeli kaum kita, tapi rumah tetap masih ngontrak. Meski semakin gencar viralnya nikah muda dan nikah murah, toh yang melajang grafiknya tak pernah turun. Meski isi Instagram semakin seragam dengan foto bayi, toh tabungan pendidikan anak belum terpikir. Meski pekerjaan banyak dan menumpuk, distraksi media social masih saja jadi penyakit dan kita nampaknya tidak ingin sembuh. Kesadaran akan kesehatan mental membuat mental semakin tidak sadar. Sedikit cemas, banyak rindunya. Itu kata Payung Teduh sih, hehe. Kemarin aku belajar bahwa dalam hidup ini banyak sekali orang yang toxic , andai sebelum berkenalan pada setiap diri manusia ada label precaution. Tentulah kita hanya hidup sendirian. Di minggu lalu aku jug

Apakah menulis essay dengan bantuan bot itu etis?

Beberapa hari lalu sempet liat postingan di twitter mengenai bot yang bisa menulis essay , konon… bisa mempermudah pekerjaan mahasiswa. HAHAHA. Sebagai seseorang yang bekerja di lingkungan akademisi, cuma menggeleng kepala. Hey nanti kalau pekerjaan kamu di masa depan diambil alih bot, jangan salahin bot-nya ya! Kan emang bot nya toh yang selama ini belajar. Sungguh terlalu, Martinez! Martinez siapa ang? Gatau…. Pengen aja mencela, tapi ga mungkin mencela menggunakan nama Bambang, karena itu nama dosenku ☹ Berdasarkan taksonomi Bloom, mensintesis atau create itu letaknya pada hirarki paling tinggi. Jelaslah kalau menciptakan tulisan yang berisi ide, gagasan dan mensistemasinya dalam kesatuan paragraf bukan sembarang yang mampu melakukannya. Diperlukan kemampuan berpikir level yang tinggi atau high order thinking skill . 😙 Meskipun entah kenapa menurutku, essaybot ini keliatan banget bot nya. Tulisannya ga punya sentuhan manusia, kaya ga punya hati.. WOW itu tulisan apa mantan deh